SERY OWCZE                                                                     oferta handlowa


Sery owcze wyrabiamy ręcznie od 1992 roku wg standardów Unii Europejskiej (GHP, GMP), w oparciu o technologie wzorujące się na tradycyjnych metodach warzenia serów, bez stosowania chemicznych konserwantów i barwników. Surowiec do produkcji serów pozyskujemy mechanicznie od owiec wyhodowanych w naszym Zakładzie: od lutego do maja od matek merynosa barwnego, a od czerwca do września od plenno-mlecznej owcy kołudzkiej. Nasze owce żywione są naturalnymi paszami gospodarskim, a latem dodatkowo korzystają z pastwisk w naszym sadzie, gdzie uwielbiają zjadać jabłka. Kto odwiedził nasz Zakład ten wie, że nasze owce są bardzo towarzyskimi zwierzętami i ufnie podchodzą do ludzi pozwalając się pogłaskać.mleko owcze
Prace badawcze prowadzone w naszym Zakładzie dowiodły, że mleko owcze i uzyskane z niego produkty są bogatym źródłem bioprzyswajalnego wapnia i naturalnego CLA (sprzężony kwas linolowy), który jak podaje literatura medyczna, wykazuje wyjątkowe i wielokierunkowe działanie prozdrowotne, m.in. przeciwnowotworowe, przeciwmiażdżycowe - poprzez obniżanie poziomu trójglicerydów i cholesterolu we krwi. Posiada także zdolność do redukowania tkanki tłuszczowej, zwiększania masy mięśniowej i poprawy przemiany materii. Tłuszcz mleka owczego zawiera dwukrotnie więcej tego kwasu niż tłuszcz mleka krowiego (w 100 g tłuszczu mleka owczego 0,80-1,50 g/100 g; w 100 g tłuszcz mleka krowiego 0,45-0,55 g). Ponadto nasze owcze sery i jogurty są produktami pełnotłustymi, a tym samym o dużej zawartości naturalnego CLA, dzięki czemu zaliczane są do żywności o działaniu prozdrowotnym. Charakterystyczną cechą tłuszczu mleka owczego jest duża zawartość krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych (ok. 20% w sumie nienasyconych kwasów tłuszczowych), które są bezpośrednim źródłem energii i nie odkładają się w organizmie w postaci tkanki tłuszczowej.
Projekty badawcze realizowane w naszym zakładzie mają na celu dalszą poprawę właściwości prozdrowotnych mleka owczego, a tym samym wyrobów z niego otrzymanych. Czynimy to poprzez żywienie owiec naturalnymi dodatkami paszowymi (nasiona roślin oleistych, tj. słonecznik, len). W ten sposób staramy się poprawiać profil kwasów tłuszczowych poprzez zwiększenie udziału tych z grupy wielonienasyconych, korzystnie oddziałujących na organizm człowieka.
Dodatkowo badania prowadzone przez nas dowiodły, że przy produkcji sera twarogowego i półtwardego dojrzewającego z mleka owczego i owczo-krowiego, skład surowca nie miał wpływu na zawartość białka i tłuszczu w gotowym produkcie. Sery owczo-krowie zawierały nawet nieznacznie więcej tłuszczu, niż owcze. W trakcie badań stwierdziliśmy natomiast wpływ rodzaju surowca na uzysk sera. Z mleka owczo-krowiego wyprodukowano ich mniej. Dowiedliśmy także, że sery owcze charakteryzowały się korzystniejszym ze zdrowotnego punktu widzenia profilem kwasów tłuszczowych, w porównaniu z serami owczo-krowimi. Tłuszcz serów owczych zawierał więcej CLA, wielonienasyconych oraz średnio- i krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych.Polski Producent Żywności
Dzięki cennym wartościom prozdrowotnym nasze sery i jogurty spotkały się z dużym zainteresowaniem ze strony sklepów ze zdrową żywnością. Produkty te są także cenną alternatywą dla osób uczulonych na białko mleka krowiego i laktozę.
Za wysoką jakość wyrabianych przez nas serów zostaliśmy wielokrotnie uhonorowani godłem Polski Producent Żywności. Jest to konkurs organizowany przez Stowarzyszenie im. Eugeniusza Kwiatkowskiego we współdziałaniu z Urzędami Marszałkowskimi, które przedstawiają Kapitule Ogólnopolskiej najlepsze produkty żywnościowe ze swojego terenu. Uroczysty patronat nad konkursem sprawuje Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Celem przedsięwzięcia jest wyróżnianie i promocja najlepszych, polskich producentów żywności, oraz zwracanie uwagi konsumentów na wyroby charakteryzujące się najwyższą jakością.
Zaszczytny tytuł „Polski Producent Żywności” zdobyliśmy: w roku 2008 za ser z masy parzonej Wędzonek kołudzki”, w 2009 za półtwardy ser dojrzewający „Ser kołudzki”, w roku 2010 za ser kwasowo-podpuszczkowy „Twarożek Owczy”, a w roku 2011 za ser solankowyOvetę Kołudzką”.


„Najlepsze w Polsce – The Best in Poland” dla sera pomazankowego „Bryndza owcza” w 2008 roku przez Konsumentów doceniających walory użytkowe i jakość produktów. Szczególnie cennym wyróżnieniem jest dla nas certyfikat Konsumenckiego Konkursu Jakości Produktów „Najlepsze w Polsce – The Best in Poland” dla sera pomazankowego „Bryndza owcza przyznany w 2008 roku przez Konsumentów doceniających walory użytkowe i jakość produktów.










I miejsce w kategorii sery świeże, podczas II Ogólnopolskiego Festiwalu Nieskończoności Form MlekaSerek ŚniadaniowyProdukowany przez nas „Serek Śniadaniowy” w 2012 r. został wyróżniony I miejscem w kategorii sery świeże, podczas II Ogólnopolskiego Festiwalu Nieskończoności Form Mleka, zorganizowanym przez Slow Food w Sandomierzu.














Dnia 02.12.2013 roku zostaliśmy wpisani na listę członków sieci regionalnej „Dziedzictwo Kulinarne - Kujawy i Pomorze”, jako producenci, wytwórcy i przetwórcy artykułów rolno-przemysłowych. Właścicielem znaku „Dziedzictwo Kulinarne –Kujawy i Pomorze” jest Marszałek Województwa i to on nadaje certyfikaty i prawo do posługiwania się znakiem podmiotom z Kujaw i Pomorza, które wysoką jakością swoich produktów dobrze reprezentują region.














Polski Producent Żywnościw 2008 rokuW bogatej ofercie produkowanych przez nas serów znajdziecie Państwo:

"KOŁUDZKI WĘDZONEK" ser parzony wędzony, uhonorowany tytułem Polski Producent Żywnościw 2008 roku. (fot. A. Jarzynowska)
Ser półmiękki, podpuszczkowy produkowany wyłącznie z mleka owczego. Charakteryzuje się lekko kremowym kolorem miąższu, sprężystą i wilgotną jego strukturą. Wyrabiany z masy serowej zaparzanej gorącą wodą, formowany ręcznie, wędzony zimnym dymem drewna jabłoniowego. Dzięki opracowanej recepturze produkcji charakteryzujący się korzystną z dietetycznego punktu widzenia proporcją białka w stosunku do tłuszczu. Doskonały na kanapki, jako zakąska na deskę serów, a także do zapiekania i grilowania.
Średnia wartość odżywcza 100 g: białko 21 g, tłuszcz 15 g. Wartość energetyczna 1014 kJ. Trwałość 1-2 miesiące. Pakowany próżniowo w porcje od 250 do 400 g.





SER KOŁUDZKI BIAŁY – owczy typu bundz (fot. B. Borys, A. Jarzynowska)SER KOŁUDZKI BIAŁY – owczy typu bundz
Pełnotłusty ser podpuszczkowy miękki, produkowany wyłącznie z mleka owczego. Charakteryzujący się łagodnym, mlecznym smakiem. Może być spożywany w postaci naturalnej lub z dodatkiem ziół. Doskonale komponuje się z pomidorem, bazylią, czosnkiem i oliwą. Można go również serwować na słodko w towarzystwie konfitur lub miodu.
Średnia wartość odżywcza 100 g: białko 15 g, tłuszcz 20 g. Wartość energetyczna 1080 kJ. Trwałość 14 -21 dni. Pakowany próżniowo. Porcje o gramaturze od 100 do 200 g. 









KOŁUDZKI SER POMAZANKOWY "BRYNDZA OWCZA" – uhonorowany certyfikatem„Najlepsze w Polsce – The Best in Poland” (fot. A. Jarzynowska)uhonorowany certyfikatem„Najlepsze w Polsce – The Best in Poland”
Delikatesowy pełnotłusty ser produkowany na bazie bundzu z mleka owczego, ucieranego z solą. Poddawany procesowi dojrzewania od kilku tygodni do kilku miesięcy. Jest przeznaczony do bezpośredniego spożycia, ale także jako nadzienie do pierogów, krokietów, dodatek do sosów, zup, zapiekanych warzyw i makaronów. Sery pomazankowe cechują się charakterystycznym pikantnym smakiem (bardziej wyrazistym w miarę dojrzewania), dzięki czemu wzmacniają smak potraw.
Średnia wartość odżywcza 100 g: białko 15 g, tłuszcz 20 g. Wartość energetyczna 1100 kJ. Trwałość minimum 2 miesiące. Pakowany próżniowo w pudełka po 200 g.






„KASZKAWAŁ KOŁUDZKI” (dojrzewający półtwardy) (fot. A. Jarzynowska)Półtwardy ser dojrzewający produkowany wyłącznie z mleka owczego ukwaszonego bakteriami serowarskimi
Półtwardy ser dojrzewający produkowany wyłącznie z mleka owczego ukwaszonego bakteriami serowarskimi. Miąższ tego sera posiada sprężystą jednolitą strukturę o kremowej barwie i delikatnym lekko orzechowym smaku, który nabiera bardziej wyrazistego charakteru w miarę dojrzewania. Kaszkawał Kołudzki charakteryzuje się pozytywnymi walorami prozdrowotnymi: korzystnym stosunkiem białkowotłuszczowym (1,18) oraz łatwo przyswajalnym białkiem (dzięki wielumiesięcznemu okresowi dojrzewania). Dostępny w naturalnym smaku oraz z dodatkami ziołowymi (kminek, czarnuszka, płatki papryki). Doskonały do krojenia jako przekąska na deskę serów, a także do tarcia jako dodatek do sosów, zup, zapiekanek.
Średnia wartość odżywcza 100 g: białko 26 g, tłuszcz 22 g. Wartość energetyczna 315 kcal. Dostępny w sprzedaży w porcjach o gramaturze od 100-400 g; w całe bloki ważą do 2,5 kg, krążki do 1,5 kg; Trwałość do 6 m-cy.




"OVETA KOłUDZKA" ser solankowyuhonorowany tytułem Polski Producent Żywności w 2011 roku. (fot. A. Jarzynowska)ser solankowy, uhonorowany tytułem Polski Producent Żywności w 2011 roku.
Ser miękki, tłusty produkowany wyłącznie z mleka owczego, dojrzewający od 6 tygodni do 4 miesięcy w zalewie solankowej z pasteryzowanej serwatki. Charakteryzuje się lekko pikantnym słonym smakiem. Doskonały do sporządzania różnego rodzaju sałatek i na kanapki. Polecany także jako dodatek do sosów, zup i zapiekanek. Stanowi doskonały składnik farszu m. in. do naleśników w towarzystwie szpinaku i czosnku.
Średnia wartość odżywcza 100 g: białko 12 g, tłuszcz 18 g. Wartość energetyczna 870 kJ. Trwałość 1,5-3 miesięcy. Pakowany próżniowo w porcje od 80 do 150 g.






SEREK ŚNIADANIOWY (kwasowopodpuszczkowy twarożek serwatkowy)Laureat I miejsca w kategorii seróww świeżych na II Ogólnopolskim Festiwalu Nieskończoności Form Mleka, zorganizowanym przez Slow Food
Laureat I miejsca w kategorii seróww świeżych na II Ogólnopolskim Festiwalu Nieskończoności Form Mleka, zorganizowanym przez Slow Food(fot. B. Pakulska)
Serek kwasowopodpuszczkowy o delikatnej, aksamitnej konsystencji i lekko kwaśnym smaku, zanurzony w serwatce. Wyrabiany w specjalnych cylindrycznych pojemnikach, które nadają mu kształt wałeczka. Można serwować go z ziołami, oliwą i czosnkiem, lub z dodatkiem konfitury, miodu, wanilii. Pakowany próżniowo. Pudełko zawiera 300 g serka. Trwałość 14 dni.
Średnia wartość odżywcza 100g: białko 8g, tłuszcz 9g. Wartość energetyczna 560 kJ.











OWCZY JOGURT NATURALNY (fot. A. Jarzynowska)doskonały dodatek do surówek, sosów, deserów i jako przekąska
Produkowany od niedawna, a już podbił podniebienia naszych Klientów gęstą, aksamitną konsystencją i lekko kwaśnym smakiem. Wysoka zawartość suchej masy w mleku owczym pozwala uzyskać produkt o gęstej konsystencji bez potrzeby dodawania substancji zagęszczających. Nasz jogurt to doskonały dodatek do surówek, sosów, deserów i jako przekąska. Produkujemy go w naturalnym smaku, pozostawiając Konsumentom wybór odpowiadającego im dodatku smakowego nasi Klienci polecają miód, owoce (świeże, suszone), konfitury. Uwaga, Klienci skarżą się, że jogurt produkowany przez nas uzależnia!!!
Poza walorami smakowymi jogurt cechuje wyjątkowe działanie prozdrowotne. Jest to jeden z najwartościowszych produktów uzyskiwanych z mleka owczego. Proces fermentacji prowadzony przez bakterie jogurtowe, przekształca mleko w produkt korzystnie oddziałujący na organizm konsumenta. Szczególnie polecany jest osobom nie tolerującym laktozy czy białka mleka krowiego. Zastosowana technologia produkcji pozwala zachować wszystkie białka mleka, w tym także serwatkowe zwiększające przyswajalność białka. Dlatego jogurty owcze powinny znaleźć się w diecie dzieci i młodzieży, a także rekonwalescentów po przebytych chorobach oraz w diecie osób aktywnie uprawiających sport.
Jogurty owcze wyjątkowe działanie prozdrowotne zawdzięczają także wysokiej zawartością bioaktywnego CLA.
Pakowany w słoiczki o pojemności 170 g. Średnia wartość odżywcza 100 g jogurtu: białko 5,9 g; tłuszcz 6,8 g; wartość energetyczna: 104 kcal. Trwałość 14 dni
                                                                                                   oferta handlowa