Instytut Zootechniki
Państwowy Instytut Badawczy
Zakład Doświadczalny Kołuda Wielka

Siedziba

Kołuda Wielka, ul. Parkowa 1, 88-160 Janikowo, woj. kujawsko-pomorskie

Oferta Handlowa

  • Istnieje możliwość nabycia materiału żeńskiego i męskiego do chowu lub hodowli;

– maciorki w wieku 3-4 miesięcy (po wstępnej selekcji materiału na remont własnego stada)

– tryki hodowlane merynosa polskiego odmiany barwnej sprzedawane wyłącznie do stad satelitarnych, zgodnie z potrzebami programu hodowlanego i ochrony zasobów genetycznych

Zamówienia na materiał hodowlany merynosa polskiego odmiany barwnej należy składać z odpowiednim wyprzedzeniem i w porozumieniu z RZHOiK w Bydgoszczy. Ceny zwierząt do chowu/hodowli podlegają negocjacji przy każdym zakupie.

  • Jagnięta rzeźne (żywiec); ceny umowne
  • Poselekcyjne dorosłe owce rzeźne (tryki i matki), ceny umowne
  • Skóry jagnięce białe i naturalnie barwne
  • Wełna potna; ceny umowne

Dnia 02.12.2013 roku zostaliśmy wpisani na listę członków sieci regionalnej „Dziedzictwo Kulinarne – Kujawy i Pomorze”, jako producenci, wytwórcy i przetwórcy artykułów rolno-przemysłowych. Właścicielem znaku „Dziedzictwo Kulinarne –Kujawy i Pomorze” jest Marszałek Województwa i to on nadaje certyfikaty i prawo do posługiwania się znakiem podmiotom z Kujaw i Pomorza, które wysoką jakością swoich produktów dobrze reprezentują region.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zapraszamy do zakupu bezpośrednio w naszym zakładzie (w godzinach od 7oo do 15oo)

Kontakt: dr inż. Anna Jarzynowska (od poniedziałku do piątku w godzinach od 7oo do 15oo)

tel: 666 385 602,  mail: anna.jarzynowska@koluda.com.pl

 

 

JAGNIĘCINA


(fot. B. Borys)
Jagnięcina to mięso pochodzące od zwierząt młodych,

nie użytkowanych rozpłodowo. W wielu krajach Europy i świata uznawana jest

jako rarytas serwowany na specjalne okazje. Jagnięcinę uważa

się za mięso luksusowe, o dużej wartości odżywczej. Jest mięsem soczystym,

delikatnym, z dużą zawartością lekkostrawnego białka i stosunkowo małą

zawartością tłuszczu. Białko mięsa jagnięcego zawiera wszystkie aminokwasy

egzogenne zbilansowane w optymalnym stosunku, co decyduje o jego wysokiej

wartość biologicznej, a tym samym przyswajalność przez organizm.

Podstawowy skład chemiczny i wartość pokarmowa jagnięciny kształtują

się ogólnie korzystnie, w porównaniu z mięsem głównych gatunków

zwierząt gospodarskich (tabela 1). Należy jednak pamiętać, że parametry

te mogą się znacznie zmieniać, w zależności od wielu czynników genetycznych

(rasa, płeć), środowiskowych (żywienie, system tuczu) i technologicznych

(wiek uboju, metoda obróbki cieplnej).


Czopsy jagnięce (fot. B. Borys)
Mięso owcze dostarcza konsumentowi wielu składników mineralnych

(makro- i mikroelementów), oraz witamin, głównie z grupy B.

O walorach zdrowotnych tego mięsa, w znacznym stopniu decyduje

zawartość i jakość tłuszczu, szczególnie śródmięśniowego,

który jest integralną częścią mięśni. To on jest bogatym źródłem cennych

dla zdrowia wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (PUFA),

w tym PUFA n3 i SKL.

SKL (sprzężony kwas linolowy) charakteryzuje się szczególną

aktywnością biologiczną, spełniając w organizmie wiele istotnych funkcji, m.in.:

hamuje procesy nowotworowe i miażdżycowe, działa jako przeciwutleniacz,

stymuluje układ immunologiczny oraz przeciwdziała otyłości.

Mięso jagnięce zawiera również dużą ilość L-karnityny (najwięcej spośród

produktów spożywczych pochodzenia zwierzęcego), która m.in. obniża

pozom cholesterolu, triacylogliceroli, zapobiega powstawaniu otyłości

i miażdżycy oraz wpływa na prawidłowy poziom cukru we krwi. Niedobór

tego składnika w organizmie wpływa na jego osłabienie, zanik mięśni

szkieletowych i niewydolność mięśnia sercowego. Znany jest fakt, że owce

to jedyne zwierzęta gospodarskie nie chorujące na nowotwory złośliwe.

Wiąże się to z obecnością w ich organizmie kwasu orotowego, który jest

postrzegany jako czynnik antykancerogenny. Wyciąg z wątroby i śledziony

owiec stosowany jest z powodzeniem w terapii antynowotworowej. Dzięki

wysokiej koncentracji ww. składników jagnięcina jest postrzegana jako tzw. Żywność

funkcjonalna, o potwierdzonym korzystnym, oddziaływaniu na nasz stan zdrowotny.

 

Koneserom mięsa jagnięcego oferujemy:

– udziec cena 52 zł/kg

– comber cena 49 zł/kg

– antrykot cena 48 zł/kg

– łopatka cena 40 zł/kg

– gicze cena 24 zł/kg

– szyja jagnięca cena 12 zł/kg

– łata z żebrami i mostkiem cena: 8 zł/kg

– półtusza jagnięca cena 30 zł/kg

– wątroba jagnięca cena 7 zł/kg

Kontakt: dr inż. Anna Jarzynowska , tel: 666 385 602

(od poniedziałku do piątku w godzinach od 7oo do 15oo)

mail: anna.jarzynowska@koluda.com.pl