W dniu 11 marca 2015 roku odbyło się w naszym Zakładzie, we współpracy z Fundacją Hodowców Polskiej Gęsi Białej oraz Lokalną Grupą Działania „Czarnoziem na Soli” seminarium zatytułowane:

Kołudzkie rendez – vous z jagnięciną i gęsiną”

Kołudzka gęsina i jagnięcina najlepsze na nizinach”

Zaproszenie skierowane było do tych, którzy chcą wytwarzać i promować produkty i potrawy w oparciu o sprawdzony, lokalny i wysokiej jakości surowiec. Właśnie taki można znaleźć w Kołudzie Wielkiej. Gęś Biała Kołudzka® (zrejestrowana jako odrębna polska rasa) i merynos barwny – swoista „trufla” wśród mięs szlachetnych - gwarantują jakość, smak i, co bardzo istotne dla przetwórców i restauratorów, wysoką ekonomikę przetwórstwa.
Celem seminarium było zaprezentowanie możliwie jak najlepszego spożytkowania tuszki gęsiej i jagnięcej oraz zaproponowanie współpracy w zakresie wykorzystania naszego wspólnego potencjału do budowy markowego produktu Kujaw.
Potrawy degustacyjne i catering zostały przygotowane w ramach warsztatów kulinarnych prowadzonych przez Piotra Lenarta w restauracji „Twoje Smaki” w Inowrocławiu w dniach 9 - 10 marca b.r. szczegóły, program >>

Fotorelacja z seminarium:





Napisali o tym: